dimecres, 18 de desembre del 2013

Podcasts urbans

En 90 segons, de Fontana a la plaça Trilla:
- La Laia, des que curra, no té temps de dinar.

- Papá, llevo cinco años que nadie llama a mi puerta a no ser que sea para contarme desgracias.

- ¿Te gusta mi pelo?
- ¿Te lo has estirado?
- No, me lo he planchado.

- I va anar a la caixa ...
- Però a la caixa, caixa?

dissabte, 14 de desembre del 2013

Escenes urbanes

Escena clara, pocs personatges, cap multitud congriada.
Ambulància damunt l'acera. Cos al terra embolicat en una manta i metgesa agenollada atenent-lo. La cua de cavall que duu li cau a un costat. Cotxe de policia que acaba d'aturar-s'hi. Un home madur, amb aspecte de prejubilat benestant, mostra el DNI al policia i fa voluntariosament de testimoni. Amb gestos mesurats, sembla explicar-li els fets. Home més jove sense jaqueta que mira el cos del terra amb la barbeta aixecada,  com si  el mirés per damunt de l'espatlla. Lligat al peu d'una paperera, un gosset de raça cara amb el pelatge gris, assegut amb posat indiferent. Em criden l'atenció els moviments suaus, concentrats, com acaronadors, de la metgesa, abocada en la manta que amaga el cos. En arrencar perquè el semàfor s'ha posat verd,  veig una moto que ocultava l'ambulància amb una jaqueta al damunt. Ara entenc la mirada de l'home jove. 
I quan ho escric m'esgarrifa haver convertit en una prematura absència a qui era el protagonista de tot, que segurament no volia cap altre paper que passejar el seu gos.

dimarts, 10 de desembre del 2013

La LOMCE ja és al BOE

Avui ha sortit la LOMCE en el BOE. Ja és legal. Ara ja no valen el "no s'atreviran", "no pot ser", "ja ho canviaran". No han canviat res (només el bluf del llatí per als del batxillerat de Ciències socials). Desaparició de la Història de la Filosofia comuna, de l'Ètica i de l'EPC. Religió catòlica a tota l'ESO, alternativa a Valores Éticos, i optativa al Batxillerat. Revàlides dissenyades pel MEC (El Ministerio de Educación, Cultura y Deporte establecerá para todo el Sistema Educativo Español los criterios de evaluación y las características de las pruebas, y las diseñará y establecerá su contenido para cada convocatoria -art 29.4), amb reaparició de les "tres Maries" perquè no surten a la revàlida -Religió, Valores éticos, Educación Física. Una misteriosa i impossible Filosofia "específica" a quart d'ESO escollible entre 11 assignatures. Supressió del català com a llengua vehicular de tot el sistema educatiu a Catalunya i de la immersió linguística. Professorat i equip directiu, autoritat pública.
"Alumnos y alumnas", "profesores y profesoras", "padres, madres" ... però "director".  I se'ls ha colat  l'expressió maleïda "violencia de género", en tractar de les competències del Consell escolar -art. 132n.

Calendari: 1r, 3r d'ESO, 1r BTX: 2015-2016. La resta, el curs següent. 

El programa de Filo de primer, 11 temes més o menys clàssics i .... sorpresa!!: "La Filosofia y la empresa". 
A Història de la Filosofia: Platón, Aristóteles, Santo Tomás de Aquino, Descartes, Hume, Kant, Nietzsche, Ortega, Habermas.

Acompanyen aquesta llei al mateix BOE la de "Transparencia" i la de "Unidad de Mercado". I comença el debat parlamentari de la llei de "Seguridad. Avui és el Dia internacional dels drets humans.    Tant de bo poguem referir-nos a aquests anys com el quadrienni negre!

dissabte, 7 de desembre del 2013

Els graus de desacord

font
De vegades, quan a un professor no li agrada com un alumne expressa un desacord, sentim que li diu: "has d'argumentar-ho". Però a l'hora de precisar què ha de fer l'alumne, no sabem si ha de donar explicacions o dir "uns opinen una cosa, altres altra", o si li estem prohibint que insulti. És a dir, moltes vegades es constata que manquen categories. Proposo aquesta imatge que ordena la qualitat racional del desacord per tal que professorat i alumnat pugui compartir una escala amb diverses categories de desacord. Ha estat creada per un informàtic per tal de tractar sobre les discussions a Internet. L'explicació de cada nivell la teniu aquí.
Si us ho mireu bé, us recordarà al recentment reeditat El arte de tener razón, de Schopenhauer. Però si llegiu aquesta obra amb un títol tan atractiu, us adonareu que no és més és més que una paràfrasi dels Tòpics d'Aristòril, concretament del llibre VIII. Si el voleu llegir directament, l'ùnica edició en castellà és la de l'editorial Gredos, i hi ha algunes còpies digitals.

dijous, 5 de desembre del 2013

Lomce contra Pisa

- Quina llei educativa no pretén una millora de la qualitat de l'ensenyament?
- La que necessita etiquetar-se "de calidad" per semblar-ho!

dimecres, 4 de desembre del 2013

Teaching philosophy: una important revista de didàctica

enllaç
Gràcies, entre d'altres, a en Pere de la Fuente, a finals dels 80 la biblioteca de la UAB es va subscriure a Teaching Philosophy, una de les revistes que desde la universitat d'Indiana aporta idees per a l'ensenyament de la filosofia a secundària superior (- Ah! pero no quedàvem que en els sistemes anglosaxons no hi havia filo? - Doncs si!). Mentre esperem que estigui disponible a la resta de biblioteques universitàries del nostre país, acaben de crear un facebook on es poden consultar els resums de cada article. Convé donar-hi una ullada.

dimarts, 3 de desembre del 2013

Una selecció de la Mostra de Fotofilosofia 2013

Cada any visito els blogs participants en la Mostra per triar fotofilosofies sense deixar-me influir per les seleccionades de cada centre.  El dia de l'acte final tinc l'honor de comentar-les en una aula magna plena d'estudiants de secundària, famílies i professorat. En la intervenció tracto d'anar construint i delimitant el concepte i el sentit d'aquesta pràctica filosòfica que vam inventar fa set anys. La pràctica és doble. D'una banda, construir la fotofilosofia. De l'altra, fer-la servir per pensar. 
A més, em permet defensar la seva vàlua filosòfica: Mostrar com fer fotofilosofies serveix a la problematització conceptual o de fins característica de la filosofia. Palesar que la filosofia pot arrelar-se sense estridències en la vida quotidiana d'adolescents. Evidenciar que el més interessant de la filosofia no són les explicacions que es reben sinó la interrogació viscuda. Constatar que més enllà del filòsof solitari, fer filosofia col·laborativament produeix resultats resplendents.

dilluns, 2 de desembre del 2013

Els nous llibres de text

Corren rumors que els homes de blau del MEC tenen a punt esborranys dels programes ...  i això són mostres de llibres de text ...


diumenge, 1 de desembre del 2013

Aniversari

L'altre dia em vaig assabentar que només havia viscut dos Gs (gigasegons, és a dir 2x10 elevat a la 9) i avui hi afegeixo un any. Què poc! Quant! Això cal celebrar-ho! Amb un tatuatge? Uix! No serà un simptoma de l'Innombrable? Ara tot comença a semblar-ho...