Peter Singer, l'autor d'Alliberament animal que tanta influència ha tingut en el moviment en defensa dels animals, explica que un dia, després de pronunciar una conferència a Anglaterra se li acostà un matrimoni a felicitar-lo. El matrimoni es manifestà gran amant dels animals i explicà que posseien varis gossos, gats i ocells. "I vosté, quants en té?" li preguntà la senyora. "Cap -respongué- No ens agrada tenir animals". Cert que a Singer sempre li ha agradat escandalitzar, com quan recentment ha tractat sobre la pederàstia a Second Life, i de fet recorda que va aconseguir que el confús matrimoni s'acomadés precipitadament. Però la distinció és molt pertinent. Entre els genèricament dits defensors dels animals hi ha d'una banda els amants dels animals, que tenen mascotes o promocionen el vegetarianisme. D'altra banda hi ha els conservacionistes, que promouen el respecte als animals com a part d'un sistema ecològic. Finalment hi ha els que Singer representa: aquella teoria ètica que manté que, més enllà de sentiments de compassió, els animals han de ser objecte de consideracció moral. Un conservacionista pot no ser animalista i proposar per exemple que la reducció de la població de senglars cal fer-la caçant-los, mentre que un animalista es preguntaria si hi ha dret a fer-ho així.
Tot això vé al cas de la mort en breu lapse de temps de dos prodigis en la investigació de la comunicació amb animals a través del llenguatge humà. El més recent, que ens ha relatat Inn en un comentari recent, és Washoe, el ximpancè que era capaç de manipular 250 símbols del llenguatge dels sordsmuts. L'altre és Alex, el lloro "intel.ligent". No creieu que el nom de l'au era antropomòrfic.: són les inicials d' Avian Learning EXperiment.
Noteu la diferència entre la pàgina sobre els grans simis Universitat de Iowa, documentada, informativa, el Proyecto gran simio en espanyol, no posada al dia, sensiblera, barrejant-hi les corridas, i el pobrísssim català, res d'informació: senyera i recollida de signatures. Una empenta a la Wikipèdia en català...
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada