dijous, 12 de febrer del 2009

Es el mejor

Examinant les notícies sobre el bicentenari de Darwin, comprovem com molts periodistes han acabat fent més campanya pel dit creacionisme que per celebrar la importància d'una de les més fecundes teories científiques. Això és efecte, segurament no volgut, d'un enfocament que sovinteja: per tal d'aparentar neutralitat o objectivitat, el periodista dóna veu a qui afirma quelcom i també a qui afirma el contrari. En aquest cas s'en dóna al darwinisme i als seus crítics extravagants. D'aqui resulta el següent missatge: "uns diuen que les espècies actuals provenen d'altres espècies per selecció natural, els altres diuen que provenen d'un acte intel.ligent ... qui te raó? vosté lliurement decideixi". Però posar en peu d'igualtat dues posicions tan assimètriques el que fa és valoritzar el creacionisme. I donar valor al creacionisme suposa ignorar que als Estats Units fins i tot han hagut de canviar el nom pel de disseny intelligent per evitar els efectes de la seva derrota política i legal en l'intent de posar-se en peu d'igualtat en l'enxenyamenyt i la investigació. Això sense entrar a examinar la seva discutible racionalitat. Què pensaríem d'un periodista que enfoqués una notícia així: "Uns diuen que l'arsènic és mortal, l'altres diuen que no ho és ... vostè lliurement decideixi". Sobre creacionisme vegeu l'entrada de Skepdic. Anna Sarsanedas ha fet un bon recull d'enllaços sobre la importància de Darwin.

Però jo el que volia era celebrar el bicentenari del naixement de Charles Darwin brindant amb una copa del badaloní Anís del mono. La seva etiqueta representa una mena mico inspirat sens dubte en caricatures de Darwin de la mateixa època (començà a elaborar-se el 1870). Porta a la mà un pergamí amb un emblema que avui aplicarem a aquell nascut un 12 de febrer de fa dos-cents anys: "Es el mejor. La ciencia lo dice y yo no miento".


4 comentaris:

V. ha dit...

OLE!

Jordi Beltran ha dit...

Gràcies! Brindo també per vosté.

opusprima ha dit...

Penso que quanta més evolució més es demostra la idea d'una causalitat, d'unes lleis produides per una inteligència sobrehumana.

Jordi Beltran ha dit...

Crec que es refereix a una de les vies proposades per Tomàs d'Aquino per demostrar l'existència de Déu. Kant, un filòsof del XVIII tan reputat o més que Tomàs, i molt religiós per cert, les va refutar al capítol de la "Dialectica Trascendental" de la seva Crítica de la Raó Pura. Uns cent anys abans de Darwin.
Teilhard de Chardin, un jesuïta del segle XX, va mantenir de manera àmpliament argumentada la compatibilitat de la Teoria de l'Evolució amb les creences cristianes.