dimarts, 11 de febrer del 2014

Un cafè filosòfic a Sant Cugat

Dimecres passat vem estrenar el cafè filosòfic del Zumzum. Gràcies a l'Imma i el Mon, que havien encomanat l'interès per l'acte, es va omplir. Vàrem gaudir d'una estona tranquil·la dedicada a enraonar sobre la pel·lícula Hannah Arendt. ATENCIÓ canvi de data de la  propera sessió serà el 19 de març. Es busca una pregunta.
Podeu deixar-les al Zumzum o als comentaris d'aquestos post.

5 comentaris:

Unknown ha dit...

Jo no hi vaig poder assistir, però el proxim no me'l perdo, ho tinc clarissim! una pregunta filosofica...? me la penso!

Jordi Beltran ha dit...

Marina: Seràs benvinguda!

Sisquet ha dit...

Va! Unes preguntes
On hem de trobar els fonaments de l'ètica laica? Si no hi ha una llei divina o la veu deels profetes, cal determinar les bases d'un acord entre els individus d'un grup social que pretenen tenir un capteniment ètic.
Canvien amb el temps? Són estrictament culturals? És acceptable el relativisme?

Una altra d'ètica o, més ben dit, de bioètica: podem posar límits a la manipulació de la naturalesa?
La capacitat de la ciència per transformar la naturalesa era impensable fa només 50 anys. Cal generar unes noves normes ètiques per regular aquesta capacitat? O bé no podem plantejar límits a l'evolució de la ciència?

Una de ciències: com poden transtornar el pensament modern els descobriments de la física quàntica sobre deslocalització, estats duals, entrellaçaments i tutti quanti?
El descobriment del nombres irracionals va neguitejar els pitagòrics; a l'edat mitjana, defensar que la Terra no era el centre de l'univers va portar a la foguera a més d'un il·luminat. Avui ja no cremem els científics, però ens plantegen preguntes ben neguitejadores.

La darrera: els filòsofs antics ens proposen fórmules diverses per assolir el que en diuen "la vida bona" o "la vida feliç". Poden ser útils les seves propostes en el món actual? Plató, Diògenes de Sinope, Epicur, Zenó... tindrien audiència? Podrien adaptar les seves idees a la societat occidental del s.XXI o serien uns marginats irrecuperables?

Després del 19, més (si cal)

Jordi Beltran ha dit...

Sisquet: Bon combustible per a uns bons cafès!

Sisquet ha dit...

Apa doncs! Prepara les teies i el 19 hi calem foc