diumenge, 17 de febrer del 2008

Giordano Bruno, 408 anys

"Tremoleu més vosaltres al dictar la sentència contra mi que jo en escoltar-la",
es diu que va exclamar Giordano Bruno en ser condemnat a la foguera, convicte d'heretgia inpenitent, pertinaç i obstinada. Així culminava el seu procés conduït per Roberto Belarmino, també acusador de Galileu. Vuit anys a la presó de la Inquisició romana puntuats per interrogatoris sota tortura, vuit anys on, com els relats "equànims" es complauen en subratllar, va oscil·lar entre la retractació parcial i l'afirmació de les pròpies teories, obra i teories, com la de la infinitud del món, que la història del pensament han reconegut d'un valor extraordinari.

Va ser executat al Campo dei Fiori, Roma, un 17 de febrer com avui de l'any 1600. La imatge d'ell cremant viu, nu amb la llengua aferrada en una premsa de fusta perquè no pogués parlar, seguirà existint fins que no tingui reparació.

De manera impenitent, pertinaç i obstinada, el seu acusador, Roberto Belarmino, segueix avui sent considerat sant. Extranya l'èxit del manifest de 67 físics italians contra la pretensió que el Papa inaugurés el curs a la Sapienza?