dilluns, 8 de setembre del 2008

Filosofia de primer: per començar

Preparació del primer dia amb alumnes. Fantasia d'aprofitar el silenci expectant dels nouvinguts de l'ESO confonent la seva expectació amb interès i creient que et dóna peu per començar una llarguíssima dissertació sobre què és la filosofia, dissertació que aniràs allargant i embolicant en dies sucessius en què la teva reiteració de la importància de la filosofia es correspondrà en ells, perduda la novetat, amb el progressiu retorn als (mals) hàbits dels darrers dies de quart. Finalment, s'esdevindrà que toparàs amb les dues hores, però aleshores no riuràs .... perquè ja serem a finals d'octubre. Llavors engegaràs el sermó sobre la seriositat del batxillerat, pronunciaràs inútilment la paraula màgica que comença per S, esbroncaràs algun pringat. I et deprimiràs.
Reconeixem-ho: de moment no estan preparats per sentir dissertacions. També fa temps que sostinc, com aqui, que la millor manera de fer entendre què és la filosofia és tot mostrant-la. Per tot això em proposaré no dissertar molt, tancar setmanalment els temes, fer el major nombre d'activitats possible. El tema d'introducció a la filosofia l'impartiré amb un tast (i el completarem al segon trimestre). Es tracta d'aprofitar la primera activitat, "El chequeo filosófico" d'un llibre de Julian Baggini recentment publicat en castellà: ¿Pienso luego existo? La trobareu traduïda al català aqui i on-line en anglès aqui. Es tracta de definir-se sobre 30 qüestions filosòfiques diverses. Encara que a l'obra i on line l'objectiu és palesar les possibles incoerències entre les respostes, més que les respostes mateixes, de moment ens valdrà fer-lo a classe i completar-ho a casa per mostrar la diversitat de temes filosòfics. Si us interessa aprofundir-hi consulteu les pàgines 19 a 35 del llibre. Tornarem sobre Baggini.

Amb això (primera setmana) podré treballar el tema de la pregunta filosòfica per fer-los participar en la Mostra de fotofilosofia (segona setmana), que acaba de convocar-se.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Penso? Doncs, segur que emprenyo!
Llaudal
http://blocs.mesvilaweb.cat/Llaudal