dijous, 24 de setembre del 2009

La fragilitat de les TIC

Entres a classe. Tot preparat: el PWP, els hipervincles, les animacions. Ho has provat abans. Comences a endollar cables: el VGA a la connexió del canó, els altaveus al portàtil, tot al corrent elèctric en la regleta que previsorament has portat de casa suplementada amb l'allargador que vas comprar fa dies. Alguns alumnes comencen a repapar-se en les cadires. En veure'ls a cua d'ull t'esforces a eliminar el pensament que només els manquen les crispetes. D'altres s'ofereixen a participar en la maniobra d'endollament. Engeges canó, altaveus, ordinador. Demanes silenci, prematurament, perquè el Vista triga molt a engegar i l'ùnic que poden veure és el cursor que mostra els teus esforços per obrir el PWP. Ver presentación .... Tachán! Engeges. - Ara veurem un video i després reflexionarem sobre les preguntes ... Però Internet no puede abrir la página. Mires la conexió; Actualizando la lista de redes. No hi és la de l'insti. Surts de l'aula. Vas a la sala de professors -Funciona Internet? -Si. Penses que deu ser el wifi de la teva zona. Tornes corrents a la classe i troves que no estan tan esvalotats com temies. Els hi expliques el problema. Maleeixes no haver-te descarregat el video del Youtube, però quan preparaves la classe eres a casa i la teva connexió allà aquests dies és molt lenta. Recordes que l'altre dia un dels informàtics va recuperar la connexió del pis de l'IES obrint la caixa de connexions de la zona, desendollant i tornant a endollar, però no tens ni una escala, ni la clau de la caixa i no ho vols fer davant dels alumnes per no donar idees. Reinicies l'ordinador. El temps se t'ha llençat al damunt. Pla B: pissarra, guix, esborrador, llibre, bolis, fulls. Més sòlid, de moment.


Vull dir que quan per sort -i esforç personal- sembla ja s'ha superat l'etapa del video, es palesa que l'ús de TIC depén de moltes més variables i d'elements més sofisticats que els tradicionals, sense comptar la formació necessària. Per exemple, qui mantindrà -instal·lar els programes, resoldre problemes, detectar fallades i esmenar-les, etc, etc- els ordinadors que posaran a les tendres mans dels escolars?

6 comentaris:

Albert Griñán Segura ha dit...

D'això se'n diu tecnodependència. A mi em preocupen també els problemes oftàlmics (i potser neurològics) que es derivaran de tenir-los durant bona part de l'horari lectiu i no lectiu amb els nassos pegats a la pantalla. Recordo que jo tinc greus problemes per realitzar operacions matemàtiques força senzilles sense l'ajut d'una calculadora.
Per si de cas, tinguem sempre preparat algun pla B.

Jordi Beltran ha dit...

Albert: benvingut a l'Orelles!. Si, ens cal un pla B. El que cada cop em sembla més misteriós és d'on treiem l'energia per intentar-ho un i altre cop i per engegar blogs com el teu, que és molt interessant i que enllaço.

Anònim ha dit...

Per si et pot ajudar:
http://www.videodownloadx.com/
permet descarregar vídeos del youtube i convertir-los on-line.
http://www.bajaryoutube.com/
http://www.downloadyoutubevideos.com/

Jordi Beltran ha dit...

Anònim: m'hi esmerçaré, ho prometo.

Jordi Rodon ha dit...

Fragilitats tecnològiques diria. N'estic fart, als centres on he treballat, de passar calor a l'hivern doncs la calefacció sembla no saber-se o poder-se regular. I la fragilitat de les instal·lacions elèctriques doncs sovint els endolls semblen estar posats a llocs on no s'hi pot accedir.
Què estudien els arquitectes? I els enginyers? De totes formes és cert que si parlem del disseny del 905 del programari i sistemes operatius és per a enviar-ho tot a la ...

Jordi Beltran ha dit...

Jordi: si, hi ha d'altres problemes. Nosaltres teniem dues fococopiadores: en una havies de posar el full de cara i en l'altra de l'inrevés. Estava fet perquè sempre t'equivoquessis ;)
El meu problema actual és trobar un carret veritablement útil amb què transportar canó, portàtil, bafles perquè l'endollatge sigui mínim. Tenim promeses moltes aules dotades, ara en tenim cinc, més dues d'informàtica. Per 20 grups ... He negociat amb la de música per què em deixi un cop al mes una aula per a primer ... Vull dir que ja ens hi dediquem. Salut