dilluns, 15 de novembre del 2010

Tribulacions sobre el dia de la Filosofia

Estem contents perquè passen de quaranta els instituts participants en la Mostra de Fotofilosofia 2010. Només a partir del que abans es deia voluntarisme d'uns quants i unes quantes col·legues, sense gairebé cap suport, hem bastit una xarxa de blogs i organitzat des de fa qutre anys l'acte més nombrós i participatiu dels que serveixen per celebrar el dia Mundial de la Filosofia no només a Barcelona, sinó a Catalunya i a l'Estat.
Cada any la UNESCO designa la ciutat on se celebrarà oficialment el Dia de la Filosofia. Aquest any ha estat Teheran, que té una vigorosa tradició universitària (per cert, tenim a Barcelona l'autora d'una tesi doctoral sobre el gran filòsof Shoravardi, seguidora de Henry Corbin). Resulta que un dels convidats a la celebració, Gotfried Offe, de qui coneixem un bon diccionari d'ètica en espanyol, va publicat una carta al Frankfurter Allgemeine renunciant a participar en la celebració del Dia de la Filosofia. En ella denunciava la creixent censura del govern d'Ahmaminejad i la proliferació del nepotisme, com mostra que s'hagi fet dimitir a Gholamreza Aavani, el prestigiós director de l'Institut de Filosofia de Teheran del que Offe era membre d'honor, i hagi estat substituit per Ali Haddad Adel, el títol més important del qual és ser parent de l'ayatolah Khamenei.
Des d'aleshores s'han succeit les crides a diferents formes de boicot de l'acte de Teheran i debats sobre si és millor participar-hi o no. Davant d'això nosaltres ens solidaritzem amb totes i tots aquells que arreu del món s'esforcen en el pensament lliure i rigorós, en la línia del Manifest de París, que diu "l'ensenyament filosòfic ha de ser impartit per professorat qualificat, format especialment per a aquest propòsit i no es pot subordinar a cap imperatiu econòmic, tècnic, religiós, polític o ideològic".
Per això donem suport a les iniciatives critiques dels filòsofs iranians i rebutgem que se'ns situi en un dels pols de les tensions geostratègiques que la gent de l'Iran té la mala sort de patir.

2 comentaris:

Dolores Alcántara Madrid ha dit...

Gràcies per la informació, Jordi. Totalment d'acord amb el posicionament que exposes i amb les raons en què el fonamentes. Dolors Alcántara

Jordi Beltran ha dit...

Dolors: benvinguda a l'orelles! No sé si podrem seguir estant en tot ...