dijous, 16 de maig del 2013

Què és filosofia?

Vàries vegades l'orelles ha maleit el tractament habitual  de la introducció a la filosofia a primer de batxillerat. Plena de tòpics (amor? a la saviesa, mite-lógos, "ja des de l'origen dels temps ...") i de romanços (saber? ciència?? radical??? rigorós????). L'origen de la filosofa grega com a historieta que progressivament va extingint la lluor dels ulls adolescents  encuriosits al començament, fins que els amara, un cop més, l'ensopiment de la rutina o la gresca de la indisciplina.

El principal problema no només és l'ensopiment, encara que sap greu el malbaratament de les múltiples connexions entre la quotidianeitat de l'alumnat i la nostra assignatura. És un problema de manca de rigor i d'adequació a l'alumnat que s'inicia en una nova disciplina. Per entendre les diverses concepcions de la filosofia cal tenir-ne referències adequades, nocions d'història, d'història de la ciència, etc., que els alumnes de primer no tenen. I no val a dir que "així les expliquem i les saben", perquè aleshores fem que concentrin els seus esforços en seguir els relats i no en pensar el concepte "filosofia". Per això sempre he defensat una definició ostensiva de la filosofia.

Si algú vol mantenir una presentació del tipus que critiquem, potser seria més rigorós -i funcional- veure el programa següent, on surten tots els entrevistats al programa "Pienso, luego existo" amb una guia de treball que contingui aquestes preguntes, que poden respondre per escrit per parelles:

1. Recull els noms dels filòsofs i filòsofes que surten al documental. Coneixes algun altre nom de filòsof?
2. Tria una de les persones entrevistades, recull la informació que se'n dóna i prepara'n una presentació de tres minuts per a la classe, que pots acompanyar d'una diapositiva.
3. Fes una llista dels trets que, segns ells i elles, caracteritzen la filosofia. Quin és el que t'ha interessat més?
4. Fes una llista de les seves opinions sobre per a què serveix la filosofia. Creus que tenen raó?
5. Destaca dues frases que t'hagin cridat l'atenció.
6. Recapitulació: què saps ara i no sabies abans sobre què és la Filosofia?