dimarts, 21 de maig del 2013

Auguris

L'autobús roda lentament. Sentíem que el conductor parlava amb la central. Finalment, s'atura en un lloc on no hi ha parada. Posa el fre, s'aixeca del seient i, dret damunt la seva plataforma, s'adreça als ocupants: - Haurem d'aturar-nos uns minuts-. Davant d'algunes protestes, continua: - Senyors, ho sento molt. Hi ha hagut una incidència i hem hagut de sortir abans, però ara n´hi ha hagut una altra i ... - segueix una explicació tècnica sobre línies suprimides.

Unes hores abans, una dona es presenta a l'hora assignada al centre mèdic per fer-se la citologia periòdica. Li comuniquen que ha quedat ajornada cinc mesos.

A la nit, un professor s'adona que haurà de passar la nit en vetlla per tal d'acabar de corregir els exàmens de la darrera avaluació de segon de batxillerat. Sempre els havia posat els últims dies per així poder completar el programa, però aquest curs té 87 alumnes més, atès que  té un grup més que l'any passat i els grups ultrapassen de llarg els trenta alumnes. Ha calculat malament el temps.
Segur que l'hipotètic lector o lectora que podrà aportar altres casos ...

Però el pitjor està per arribar. Hi ha una inèrcia que fa que la disminució de qualitat encara es noti poc. Un nou ajornament d'una revisió periòdica augmentarà efectivament el risc per a la salut. L'augment d'hores de classe, més l'augment d'alumnes es suporta ara perquè molts professors i professores encara conserven la dignitat professional d'uns altres moments. En canvi, quan la majoria s'hagi acomodat a la nova situació de sobreesforç, qui seguirà corregint exercicis setmanals? qui no dedicarà part de la classe on els alumnes tenen treball a corregir exàmens en comptes d'atendre'ls?

Vull dir que la inèrcia de qualitat s'acabarà. I que d'aqui pocs anys veurem com hi ha una efectiva disminució de la qualitat en la salut de les persones, en la formació del jovent. També hauran augmentat els furts i els robatoris, i la inseguretat general. Les consideracions medioambientals hauran desaparegut de l'agenda política i de l'activitat econòmica amb l'excusa que no serveixen per crear llocs de treball.

Allà apunta la fletxa que es va llençar el 2010. Ah! i el capitalisme improductiu de les immobiliàries i els bancs haurà tornat.