divendres, 11 d’abril del 2008

Pseudociència

Els especialistes em perdonaràn el positivisme, però ho enfocarem d'aquesta manera: La pseudociència funciona aparentment perquè es protegeix de la refutació: prediccions vagues, recollida només dels casos positius, hipòtesis ad hoc per explicar els fracassos en les prediccions ("no ha sortit perquè no ho havíem preparat bé").
Així es fonamenta la nostra credulitat en experiències extracorpòries, OVNIs, telepatia, grafologia, astrologia, així com en les variants "terapèutiques" com acupuntura, homeopatia, reiki, etc.
Abans que res: Si coneixeu algú que afirmi que té poders, no dubteu en adreçar-lo a la James Randi Foundation: donen un milió de dòlars a qui en un experiment controlat demostri que els té. Encara que devaluats respecte l'euro són un munt. Pels que hi volgueu col·laborar econòmicament, us regalaran una samarreta i un bolígraf d'or homeopàtic.
Un altre personatge que cal escoltar en aquest temes és Michael Shermer. A banda dels seus llibres, ha fet varis videos que poden ajudar-nos a millorar la racionalitat de les nostres creences. El primer tracta sobre la suposada força mental que permet caminar sobre brases sense cremar-se i el segon sobre com es poden fotografiar ovnis. Estàn en anglès, però es pot entendre el seu sentit. Si no, pregunteu.

Caminar sobre brases sense cremar-se!

Capturar imatges d'OVNIs!