

- És clar, l’altre dia en vam parlar! Porta 25 dies en vaga de fam. Diuen que, si segueix sense prendre més que aigua ensucrada, morirà.
- Hem de deixar que algú es perjudiqui?
- mmmm
- Vull dir que si deixaries que una persona es suïcidés, per exemple?
- Home, no, perquè la gent es suïcida perquè es troba malament, o no vol viure, o ha tingut un problema que no sap com resoldre.
- Però ella no es vol morir ...
- I no poden obligar-la a menjar?
- Sembla que legalment no es pot
- Però, què vol?
- Pressionar
- Per què? Què va passar?
- (FA) Al 1975 Espanya es va retirar del Sàhara i la colònia va ser ocupada per Marroc. Es va acordar fer un referèndum perquè els habitants decidissin si volien ser independents o pertànyer al Marroc. I encara no s’ha fet. (Murmuris d’admiració)
- Però qué ha passat ara? Ella perquè és a l’aeroport de Lanzarote?
- Va sortir als Estats Units per recollir un premi, i en tornar va posar “Saharaui” en el lloc de la nacionalitat dels papers d’entrada. I van dir-li “Llavors, si no ets marroquina, no pots entrar”, i li van treure el passaport i la van fer anar a Lanzarote, que és una illa canària del davant. Té la seva mare i es dos fills a El Aaiún, la capital del Sahara.
- Però ella què demana amb la vaga de fam?
- Tornar a el Aaiún
- Doncs que digui que s’havia equivocat en emplenar l’imprès.
- Però ella té dret o no a reivindicar la seva identitat saharaui?
- Que ho faci, però que no ho digui, perquè si no, és una provocació al Marroc.
- És una provocadora!
- Però com es pot reivindicar quelcom, si no es fa públicament?
- Els seus fills no han de patir perquè la seva mare faci una lluita política!
- Imagina’t que no est deixen parlar català, què faries, deixar de parlar-ho, fer-ho d’amagat?
- Jo no deixaria que els meus fills patissin. Els fills no han de pagar el que facin els pares.
- Doncs ja que sóm al Marroc, els 6 fills d’un general que va atemptar contra el pare de l’actual rei de Marroc es van passar 17 anys en una presó. En entrar, el més petit tenia tres anys.
- Estic segur que els seus fills li han dit que estan amb ella, que faci el que hagi de fer i que no es preocupi d’ells.
- Però que li preguntin als d’UFkir si estaven d’acord amb ell!
- Fins a quin punt hem de conformar-nos amb les coses que considerem injustes?
- La culpa la té el govern espanyol, per no obligar a Marroc a haver fet el referèndum.
- Es que hi ha interessos comercials.
- Però ella és una ingènua, es pensa que arreglarà alguna cosa morint-se a Lanzarote.
- Hi ha algú de vosaltres que cregui que els problemes s’arreglen en un plis?
- ....
- Penseu a casa vostra, una porta que grinyola, una aixeta que no tanca, s’ha d’arreglar, però ningú no fa res. Els problemes mundials són molt més complicats, i cal que moltes persones posin un gra de sorra. Mireu, si no, el cas de Rosa Parks
- (El que té tres nacionalitats i ha viscut en quatre paisos desperta) Rosa Parks!
- Explica: Era una mujer negra que se sentó en los asientos de delante del autobús ...
- Quan per les lleis de segregació dels anys 50 i 60 no es podia. Ella podia haver-se conformat, dissimular, dir que s’havia equivocat, que no ho faria més, però va aguantar i va aconseguir fer un pas més en l’abolició de les lleis segregacionistes. Heu vist Forrest Gump, oi?
- Total, que ella té el dilema de seguir fins la mort o retirar-se perdent la seva dignitat i quedant-se amb els seus fills. El govern espanyol està en el dilema de forçar massa Marroc o permetre que mori una persona innocent en el seu territori. El govern marroqui té el dilema de donar ales a l’independentisme saharahui o mostrar la debilitat del rei. I cadascú de nosaltres té el dilema de si quedar-nos esperant a veure què passa o fer alguna cosa.
- Tots tenim un dilema moral.
- Si, senyora Haidar. Gràcies a vosté.
1. Deure: per demà llegiu La Republica 514a-517a i porteu un dibuix de l'escena que s'hi descriu. Feu-ho bé, perquè ens servirà de referència en l'explicació de Plató. No importa que no sabeu dibuixar, sinó la fidelitat al text.
2. L'endemà recullo els dibuixos: faig el dibuix a la pissarra seguint literalment les instruccions que em van donant, deixant que siguin ells i elles les que es corregeixin o precisin entre si. En acabar, remarco els espais, els personatges, les coses i les seves representacions, i destaco la simetria entre dins i fora.
3. Faig unes quantes interpretacions seguint l'article de Lledó. Els demano que en facin, pregunto qui pot ser el que retorna ...; si no surt -alguns anys ha sortit-, acabo proposant la lectura "pedagògica": ells són els presoners i els que anem desfilant mostrant-los artificis sóm els professors -igualment presoners!-, mentre el món real és fora ... (Una classe)
4. Retornar els dibuixos puntuats i comentar el PWP destacant algun aspecte de cadascun (mitja classe).
Criteris d'avaluació: fidelitat al text i bonus a l'enginy en les solucions o la interpretació.
(Una -molt bona- ex alumna d'un altre grup, queixosa: - Jordi, a nosaltres no ens fan dibuixar ...)
πάντων χρημάτων μέτρον ἔστὶν ἄνθρωπος, τῶν δὲ μὲν οντῶν ὡς ἔστιν, τῶν δὲ οὐκ ὄντων ὠς οὐκ ἔστιν
(L'home és la mesura de totes les coses, de les que son en el que són, de les que no són en el que no són).
Tal com anunciàvem, segueix animant-se l'ambient per a la trobada de Copenhague del 7 al 12 de desembre. Això és un resum dels actes al món els dies 20, 21 i 22 fet a partir de les 10.000 fotos i 600 videos que es varen rebre a la seu d'Avaaz.
Propera convocatòria: 24 d'octubre.
Següent: 12 de desembre.
Vull dir que quan per sort -i esforç personal- sembla ja s'ha superat l'etapa del video, es palesa que l'ús de TIC depén de moltes més variables i d'elements més sofisticats que els tradicionals, sense comptar la formació necessària. Per exemple, qui mantindrà -instal·lar els programes, resoldre problemes, detectar fallades i esmenar-les, etc, etc- els ordinadors que posaran a les tendres mans dels escolars?
Una vegada més, tinc a les mans un número d'aquesta revista francesa. Divulgació rigorosa dels clàssics, en aquest cas orientals, vivificació del debat ciutadà, presència dels filòsofs i filòsofes contemporanis. Algú trobarà massa atrevida la part gràfica. Pura enveja. Tant de bó ...
El proper 7 de desembre se celebrarà una conferència internacional a Copenhague per tal de revisar el protocol de Kioto sobre la reducció dels gasos d'efecte hivernacle. Amb aquest motiu diverses organitzacions, que a l'Estat s'han aplegat en la Coalició Clima, estan fent un compte enrere per mobilitzar l'opinió pública mundial i pressionar els governs perquè adoptin unes politiques decidides per aturar el canvi climàtic. Dimarts dia 22 de setembre s'obre el periode de sessions de l'Assemblea general de l'ONU. que aplegarà a Nova York més de cent caps d'estat i de govern. Per al dia anterior, dilluns 21 de setembre Avaaz i d'altres organitzacions preparen actes en tot el món. Per exemple, s'estrenarà l'Època de la estupidesa, pel.lícula on un habitant del futur es pregunta per què no es va combatre el canvi climàtic quan es podia evitar? Una de les propostes de cinc minuts és fer un rellotge de sorra amb persones que expressi la urgència de les mesures. Per què no organitzar alguna cosa semblant al centre dinamitzat pels alumnes de ciutadania? Buscar complicitats amb d'altres profes, amb algun grup d'alumnes, formar un grup que ho anunciï, reparteixi un full, marqui les referències per fer el rellotge, filmi l'acte i l'envii a la premsa local ... I després es parla a classe d'altres compromisos? Dilluns, a l'hora d'esbarjo ...
Hi ha moltes d'altres activitats si no hi arribem aquest dia, per exemple aquesta. També es pot fer una Webquest partint dels llocs que hem indicat aqui.