dilluns, 30 de juny del 2008

Brenifier a Barcelona

Els propers divendres 4 i dissabte 5 de juliol, Oscar Brenifier serà a Barcelona. Aquest maitre à penser representa un model de filosofia en acte que val la pena conèixer directament. Si et deixessis endur per l'entusiasme, diries que és una bona versió del Sòcrates del que alguns atenesos es queixaven que els encaixava en les seves pròpies respostes. Intentant ser més equànimes, direm que Brenifier és una mostra esplèndida del que es coneix com a noves pràctiques filosòfiques. Ell mateix és l'animador de trobades internacionals sobre el tema a la seu de la Unesco a Paris .

Pels interessats en la didàctica de la filosofia, té diversos llibres, el més important dels quals és El diálogo en clase, editat per Idea a Santa Cruz de Tenerife, que serveixen molt bé per correu. La introducció, traducció i generoses notes són de Gabriel Arnaiz, profe de secundària vinculat a la Universitat de Sevilla i membre del grupo ETOR. Ediciones del Laberinto també li ha traduit uns llibrets amb els temes del programa francès (Art i bellesa, llibertat i determinisme, Treball i tecnologia, Estat i societat, etc) que contenen preguntes per al debat, diàleg simulats i textos complementaris. Una altra colecció d'obres l'ha piblicat un dels adoradors barcelonins de Brenifier, els llibres de "Superpreguntes" per a infants publicats per Edebé (Què ès la vida? Què són els sentiments? ...). A més, Brenifier dirigeix, junt amb Michel Tozzi, la revista internacional del didàctica de la Filosofia on-line Diotime-L'agora, plenament recomanable.

A banda de les idees que es poden extreure per a classe i de servir de model sobre com interrogar, recomano fer-se una sesió de consulta amb ell. Per un mòdic preu (viu d'això) t'ajuda a respondre't una pregunta. No està mal per als profes de de filo situar-se, per una vegada, en la posició d'interrogat. Dura una hora, les grava en video i te les envia. A la seva web en trovareu en castellà, francès i anglès.

On el prodrem trobar? Misteri. El porta aqui el Master de pràctica filosòfica de la UB a través de Rayda Guzmán (divendres), i farà una sessió a la Biblioteca de la Facultat de Filosofia dissabte matí de 10 a 14 (contacte). Amb una mica més de coordinació hauríem pogut convidar-lo a l'escola d'estiu de Col·legi de Llicenciats.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Durant mesos he volgut contactarme amb el col.legi....¿? Com podeu fer-ho?
Rayda Guzmán

Jordi Beltran ha dit...

Parlem-ne.