diumenge, 8 de gener del 2012

Desorientació

Reunió d'amics, economistes, emprenedors, votants d'esquerres. No hi falten opinions sobre la situació econòmica. Es dicrepa sobre si hi ha hagut una mala gestió pública. Entre d'altres informacions, es comenta que anem al metge més que a Alemanya. Tanmateix, al seu article d'avui, Francesc Valls  recorda que anem menys al metge que Alemanya (7,5 vegades l'any front 8,2). En què quedem?.
A més, en el mateix exemplar de El País d'avui, Ramoneda argumenta basant-se en què la gent s'estima més pagar més impostos que patir retallades, mentre que el titular del sondeig de Metroscopia afirma que  la majoria dóna suport a les retallades però rebutja la pujada d'impostos, és a dir,  exactament el contrari.
Posat que es tracta de gent ben informada, com és possible aquesta disparitat de dades? Més enllà de pensar que uns tenen la raó i els altres no, el que em sembla que palesa és una real desorientació, una destrucció dels discursos tradicionals i, si sóm optimistes, un intent de construcció d'un nou discurs ... d'esquerres?.
Fa una mica de por, sobre tot tenint en compte un fracàs anterior. Recordeu quan el PP i també el PSOE  propugnaven abaixar els impostos perquè n´hi havia masses, que va ser un tema estrella en les eleccions des dels anys 90? Tots els esforços per fer veure que no era el camí van fracassar, i el balanç ha estat: Supressió de l'impost de sucessions, del de patrimoni ... i ara, amb el PP ... apujada de l'IRPF i de l'IVA. Olé!
I anem-nos preparant per al populisme polític quan la gent comenci a sortir al carrer.