dijous, 21 de novembre de 2013

El mussol de Minerva

Esquitxem el decurs dels dies fora del rigor cronològic. Ens retrobem amb els amics per la Festa major, els estius abans duraven des de Sant Joan a la Mercè, es disputa si el pont de començaments de desembre és el de la Puríssima o de la Constitució, .... Els Col·loquis de Vic d'enguany han voltat precisament entorn el calendari. Destaquem la intervenció de Joan González Guardiola, autor d'una tesi doctoral sobre el tema. 
En la mena de calendari laic que han anat creant les institucions internacionals, el tercer dijous de novembre toca la Diada mundial de la filosofia instaurada per la UNESCO fa uns vuit anys.
Avui, tanmateix, no reinvindicarem la filosofia, ni proposarem noves practiques filosòfiques com hem fet en d'altres vegades, sinó que parlarem de tótems.  Per què, si fins i tot als els automòbils del nostre país sembla proliferar el totemisme, no en podríem parlar, i més quan l'orelles té l'ase ... i el toro pensant? 
Per a la Filosofia, reivindicarem el mussol. Potser sorprengui, i fins i tot algú en farà burla tot recordant el "sol com un mussol". L'expressió "òliba de Minerva" és la més comuna (una cerca a Google en dóna 2280 ocurrènces i només 1 de mussol, però de "Pal·las Atenea". Fa poc un suggerent post propiciava una rècua de nous acudits a partir de la confusió dels dos animals. Tanmateix, recomanem la lectura de l'article Lechuza on s'atribueix la confusió al desconeixement  hegelià de les aus nocturnes i es dónen fonamentats arguments que  l'acompanyant de Minerva no és l'oliba, ni menys el duc, sinó el més humil mussol. 
A partir d'ara l'òliba cedeix el lloc al mussol i si es segueix la mítica i enyorada sèrie de l'editorial Laia de textos filosòfics caldrà tenir-ho en compte per als lloms dels llibres .... Bon dia de la Filosofia!!